YAHUDİLERİN ÖZGÜRLÜĞÜ


7 Ekim 2023 gününden beri İsrail Siyonist’lerinin Filistinlileri dünya üzerinden yok edip köklerini kurutma saldırısı karşısında, dünyanın dört bir yanında halklar ayağa kalkmış durumda. Bir halkın yok edilmesi karşısında yine halklar ayakta.

İnsan olanın yüreği dayanmaz Filistinlilere uygulanan soykırıma. Birçok ülkenin yöneticileri, İsrail’in insan kırımına destek verirken o ülkelerin halkları bu kötülüğe karşı çıkmaktalar. Bu ülkelerin sokakları neredeyse her gün tıklım tıklım insan sesiyle inlemekte.

Başta İsrail’de olmak üzere dünyanın her yanındaki Yahudilerin ezici çoğunluğu Siyonistlerin yaptıkları insanlık dışı insan kıyımına karşı gelmekteler. Netanyahu’nun soykırım politikası, İsrail sokaklarında sert kayaya toslamakta. Aklı başında Yahudiler, emperyalizmin insan kırımı siyasetine boyun eğip insanlıklarını yitirmiyor. Özellikle ABD’deki Yahudiler, Biden ve Netanyahu’nun işgal, ilhak, yok etme politikasına karşı çıkmaları çok önemli.

Dünyanın gözüne baka baka bir ulusun çoluk çocuk bombalanarak yok edilmesini kabullenecek bir kişinin insan olduğu düşünülemez. Filistinlileri savunmak, insan olma sorunu olarak karşımıza çıkmakta. Bu sorun, Yahudileri kendi iç hesaplaşmalarına götürmekte.

İsrail’le Filistin arasındaki savaş, Filistinlerin var olması için ne denli önemliyse İsrailliler için de bir var olup yok olma savaşımı. Filistin yok olurken İsrail var olamaz. Yok edenin yok edilenle birlikte yok olacağı iyi bilinmeli. Bir toplum, sonsuza dek her gün, her dakika savaşarak ayakta kalamaz. Böylesi bir durum, o toplumun tinsel yapısını da bozar. Tinsel bozukluk, sağlıksız bir toplumun oluşmasına neden olur.

İsrail’de yaşayan bir kişiyi düşünelim.  Günün her saatinde başına bir bombanın ya da roketin düşeceğini düşünerek yaşamakta. Savunma amaçlı demir kubbe var olmasına karşın kimi zaman durduramıyor Hamas’ın, Hizbullah’ın roketlerini. Bu korkuyla yaşayan insanların tinsel sağlıklarının yerinde olduğu düşünülebilir mi? Bu nedenle en çok İsrailli Yahudilerin barış ve erinç içinde yaşamaya gereksinimi var. İsraillilerin büyük bir bölümünün Gazze saldırısına karşı çıkmaları bu nedenledir.

Emperyalizm ve Siyonizm, çıkarları söz konusu olduğunda kendi halklarını bile öldürmekten çekinmez. İsrail’in muhalif gazetesi Haaretz, 7 Ekim günü İsrail helikopterinin Hamas militanlarını öldürürken müzik festivaline katılan Yahudi gençleri de öldürdüğünü açıkladı. “Hamas, sivilleri öldürdü.” diye ayağa kalkan ABD ve İsrail severlerin bu açıklama karşısında susmaları ilgi çekici. Burada da görüldüğü gibi özgürce müzik dinleyip eğlenmek isteyen Yahudi gençlerin bile can güvenliği yok edilmekte Siyonist yöneticilerce. Çünkü göz göre göre öldürülmekteler kendi yöneticileri tarafından. Böyle bir durum karşısında İsrail’deki Yahudilerin özgürlüğünden söz edilebilir mi?

Canları tehlike altında olan İsrailli gençlerin de özgür bir dünyada yaşama ve eğlenme, müzik dinleme hakları var. Ne yazık ki bu hakkı onların elinden alan İsrail Siyonistleri ve ABD emperyalizmi.

Dünyanın her yanında İsrail’in Gazze’ye saldırısına karşı çıkarak alanları dolduran Yahudiler, yalnızca Filistin’in özgürlüğü için değil, kendi özgürlükleri için de savaşmaktalar. Çünkü Filistin özgür olmadan Yahudiler özgür olamaz. İğneli fıçının içinde oturarak erinç içinde yaşayamazsın. Filistinlilerin de Yahudilerin de özgürlüklerinin önündeki en büyük engel, emperyalizm ve Siyonizm.

Özgür olmak için soluk alıp vermek gerek. Ölmek, öldürülmek özgürlük değil.

                                                                            Adil Hacıömeroğlu

                                                                            23 Kasım 2023

 

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder