FİLİSTİN İÇİN DÜNYA AYAKTA, YA SİZ?


7 Ekim 2023 gününden beri dünya ayağa kalktı Filistinlilere uygulanan soykırım karşısında. Filistinliler, Gazze’de olağanüstü dayanma iradesi, dillere destan bir direniş göstermekte. Dünyanın neresinde olursa olsun her insanın saygı duyması gereken bir direniş. Bu direniş, silahsız bir halkın bugüne dek dünya yüzüne gelmiş en aktöresiz ordusuna karşı duruşu, yaşama tutunma savaşı.

İsrail yönetiminin Filistinlilere uyguladığı insanlık dışı soykırıma baştan beri Yahudilerin önemli bir kısmı karşı. Bu nedenle neredeyse her gün İsrail sokaklarında Netanyahu hükümetine karşı sesler yükselmekte. Özellikle ABD’de yaşayan Yahudiler, soykırıma taraf olmadıklarını haykırmaktalar.

ABD ve birçok batı ülkelerinde üniversiteler ayağa kalktı. Öğrenciler, onlara destek veren öğretim üyeleri orantısız bir şiddetle karşılaştılar. Bazı öğretim üyeleri işten atıldı. Kimi öğrencilerin okullarıyla ilişikleri kesildi. Kimi öğrencilere hak ettikleri diplomaları verilmedi. Bütün bunlar, batı emperyalizminin bin kez düşen demokrasi, insan hakları maskesini bir kez daha düşürdü. Bu arada Cumhurbaşkanı Erdoğan, Amerikan üniversitelerinden kovulan öğretim üyelerini ülkemize çağırmalı, tıpkı Atatürk’ün Hitler’den kaçan bilimadamlarına Türkiye’nin kapılarını açması gibi.

Güney Afrika Cumhuriyeti, İsrail’i Uluslararası Ceza Mahkemesine şikâyet etti. Mahkemede her şey soykırımcıların aleyhine. En son İspanya, İrlanda ve Norveç olmak üzere birçok ülke Filistin’i tanıma yarışında. Birçok ülke İsrail’le diplomatik ilişkilerini kesmekte. Dünya, İsrail’i ve saldırganlığını dışlamakta. Arkasındaki güç ise başta ABD olmak üzere, birkaç batılı emperyalist.

Ne yazık ki AKP hükümeti yaklaşık yedi aydır İsrail’le sürdürdüğü ticareti Türk kamuoyunun baskısıyla sonunda kesti. Erdoğan, dokuz milyar dolarlık ticaretten vazgeçtiklerini açıkladı. Ancak yedi ay boyunca Filistin’e ölüm kusan İsrail’le bu ticaretin niye bunca zamandır sürdürüldüğü konusunda bir açıklamada bulunmadı.

İsrail’in silahsız Filistinlilere uyguladığı soykırıma, futbol sahalarından da tepkiler geldi. Birçok maçta hem futbolcular hem de izleyiciler İsrail’i protesto ettiler. Nedense ülkemizde İsrail’in bu insanlık dışı soykırımına karşı en küçük karşı çıkış olmadı. En son karşı çıkışı Şili’de gördük.

Şili’nin en güçlü takımlarından biri olan Palestino’dan geldi anlamlı protesto. Palestino, Şili’ye göç eden genellikle Hıristiyan Filistinlilerin kurduğu bir takım. Son maçlarına çıkarken soykırıma karşı çıktılar zekice. Dünyanın neredeyse her yerinde karşılaşma için sahaya çıkan takımlar, yanlarında karşı takımın formasını giyen çocukların ellerinden tutarak çıkmaktalar yeşilcimler üzerine. Palestinolu futbolcular, sahaya çıkarken elleri havada ve boş. Çünkü ellerini tutacakları Filistinli çocuklar İsrail bombalarıyla toprağın altına göçmüş çoktan. Sahanın ortasına gelen oyuncular, çıkardıkları eşofmanlarını ellerinden tuttukları çocuklar üşümesin diye üstlerine bırakıyorlar. Çocuklar, Siyonistlerce yok edildiğinden üst eşofmanlar yeşil çimlere düşüyor. Bu anlamlı, us dolu protesto çok etkileyici. Bu arada Şili’de, sonbaharın son günleri yaşanmakta olduğunu söyleyelim. Bu nedenle de havalar oldukça soğuk…

Ya siz… Ey Araplar, ey Müslümanlar sizler kuru, basmakalıp sözlerden öte ne yaptınız? Filistin’in hangi yarasına merhem oldunuz? Hepinizi toplasak bir Güney Afrika Cumhuriyeti etmediğinizin farkında mısınız? Dünyada Filistin için yapılanları gördükçe yüzünüz de mi kızarmıyor?

                                                                  Adil Hacıömeroğlu

                                                                  28 Mayıs 2024


3 yorum:

  1. Yemen'i unutmuşsunuz.Yemen İsrail'e savaş açtığını ilan etti.

    YanıtlaSil
  2. İsrail'e lanet olsun,bu nasıl bir vahşettir.
    İnsanlar yanıyor,parçalanıyor dünyanın gözünün önünde.
    İki yüzlü Batı ve iki yüzlü Müslüman ülkeler de suçlular. Dünya seyrediyor. Savaşa hayır .🥺Adil Öğretmenim sağolunuz 🙏🏻✍️🍀Fulya Kırımoğlu

    YanıtlaSil
  3. Bütün dünya bir olup sokaklara dökülse ve İsrail'i protesto etse faydası olur mu? Şimdiye kadar gösterilen tepkilerin Netanyahu yönetimine etkisi oldu mu sorusuna verilecek cevap varsa; ilk soru da üç aşağı beş yukarı cevaplanmış olur. Benim düşüncem hayır olmadı yönündedir. Dünya milletleri olarak ne yaparsak yapalım; İsrail istediğini elde edene kadar bu soykırım vahşeti durmayacaktır. Halk tepkisi asla yeterli olmayacaktır. Tüm dünya Devletleri'nin itirazı, tepkisi, siyasi ambargoları gerekli. Peki bu mümkün mü? Tabii ki hayır. Dünya gücünün sahibi emperyalist _ siyonist ittifakı olduğu sürece bu kıyım bitmez. Hangi sebeple olursa olsun masumları öldürmek caniliktir. Öldürenler de katildir.

    YanıtlaSil