KURTULUŞ SAVAŞI’NDA, KASTAMONU’DAKİ OKULLAR

      

Kastamonu, Kurtuluş Savaşı’mızın önemli kentlerinden. İstanbul’dan, Millî Mücadele’ye katılmak için gelenler, önce İnebolu limanına iniyorlardı. Sonrasında boydan boya Kastamonu ilinin topraklarını geçerek Ankara’ya ulaşıyorlardı. Cepheye gidecek silahlar da bu yolla götürülmekteydi. Bu yolun adına “İstiklal Yolu” dendi bu nedenle.

Kastamonu, Osmanlı döneminin önemli vilayet merkezlerinden biri. Üsküdar’da Sinop’a dek Batı Karadeniz kıyılarında yer alan tüm yerleşim yerlerinin bağlı olduğu bir merkez. Bu ilimizin Kurtuluş Savaşı’na yaptığı özveriler, anlatmakla bitmez. Ankara ve Konya’dan sonra en çok şehit veren üçüncü ilimiz.

Kastamonu’da okullar, Millî Mücadele’nin itici gücü oldu. Okullar, Kuvayı Milliye’ye asker yetiştiren yerler konumuna getirildi. Öğrencilerin yurt sevgisini davranışa dönüştürmeleri, halkı çok etkiledi. Bu eğitim yuvalarında yurt savunmasının coşkusu, herkesi etkiledi. Küçük öğrencilerin millî mücadelenin önderi Mustafa Kemal’e güvenleri en üst düzeydeydi.

“Öğretmen okulu öğrencileri, asilere karşı şehri koruyabilmek için silahlı talimler yapmışlardır. Mektebi Sultani (lise) halkın milli mücadele doğrultusunda bilinçlendirildiği toplantı alanı haline gelmiştir. Her cuma günü bu amacı gerçekleştirmek için toplantılar düzenlenir. Talim yaptırılarak halkın savaşa hazırlığı tamamlanır. Bu toplantıların birinde okul hınca hınç dolar. Toplantıda şu kararlar alınır:

-       Umumi ve milli bir seferberlik ilanı.

-       15 yaşından 45 yaşına kadar askere alınmayanlardan mecburi olarak milli teşkilata katılmaları ve haftada üç defa talim edilmesi.

-       Bu millet buyruğuna uymayıp da talime gelmeyenlerin cezalandırılması.

‘Toplantıya katılanlar ayağa kalkarak el ele tutuşmuşlar ve ant içmişlerdir.’

Kastamonu Lisesi Müdürü Şakir Behçet Bey’in öğrenci gençler üzerinde oldukça büyük etkisi vardı ve bu etkiyi onları milli mücadeleye katmak doğrultusunda kullanmıştır. Liseli öğrenciler, öğretmenlerinin koruyuculuğu altında ‘Açıksöz’ gazetesinin basılıp dağıtılmasını fedakârca üstlenmişlerdir. ‘Açıksöz’ milli kurtuluş savaşının propagandasını yayan bir gazeteydi. ‘Açıksöz’ gazetesinin etrafında oldukça kalabalık bir öğrenci-genç toplanmıştır. (İsmail Göldaş, Milli Kurtuluş Savaşı’nda Öğretmenler-I, Öğretmen Dünyası Yayınları, İstanbul, Birinci Basılış, Ekim 1981, sf. 121)” Görüldüğü gibi hem lise hem de öğretmen okulu öğrencileri kentteki ulusal uyanışın öncülüğünü yapmaktaydı. Öğretmenlerin öğrencileri bilinçlendirme ve halkı uyandırma çalışmaları övgüye değer.

“Kastamonu Kız Muallim Mektebi, özellikle bayan öğretmen ve kadınların toplantı yerlerinden biri olmuştur. Ocak 1920’de okulda bir toplantı düzenlenerek Joyd Corc’un Türkiye hakkındaki sözleri incelenmiş, protesto telgrafı hazırlanarak Antalya’daki İtalyan Konsolosluğu’na gönderilmiştir. Telgrafta, kadınların savaşta can vermekten korkmayacakları vurgulanarak şöyle denilmektedir:

‘Eğer silah ve cephanemizin bulunmadığına bağlanıyorsa düşmanları tırnaklarıyla boğacaklarını ve gerekirse toprağın üstünde çaresiz yaşamaktansa, toprağın altında kahramanca yaşamayı bileceklerdir.’

Kastamonu kadınları ayrıca, kadınların kültürünü artırmak için bir de ‘Kadınları Çalıştırma Derneği’ kurmuş, dernek çalışmalarını ise okullarda yürütmüşlerdir. (Aynı yapıt, sf. 121)” Kurtuluş Savaşı’mızın her aşamasında kadınlarımızın emeği var. Cepheye silah ve cephane taşıyan Kastamonu kadınları, adlarını tarihe altın harflerle yazdırdılar. Kastamonulu kadınların yurt için özverileri Şerife Bacı’nın kimliğinde simgeleşti.

“1922 yılında Anadolu’da incelemeler yapan Fransız gazetecisi ve yazar J. Schlicklin, bir Fransız gazetesinde yayımlanan mektubunda Kastamonu’da bir okulu ziyaret ettiğini, okulda kız öğrencilerin kendisine coşkuyla yurt şiirleri okuduğunu anlatmaktadır. Yazar, yurtseverlik duygusunun okullara girdiğini, özgürlüğüne bu kadar düşkün olan bir ulusun mucizeler yaratacağına inandığını belirtmektedir. (Aynı yapıt, sf. 121)” Kadınlarımız, Kurtuluş Savaşı’nda erkeğinin yanında yer aldı. Önemli başarılara imza attı. Birçok kadınımız, silah kuşanıp düşmanın karşısına çıktı. Şehitliklerimizde birçok kadınımızın gömütü bulunmakta.

Kastamonu ilimizin Kurtuluş Savaşı’nda yediden yetmişe gösterdiği özverinin dünyada eşi benzeri yok. Bu nedenle bu kahramanlarımıza ne denli saygı duysak az.

                                                              Adil Hacıömeroğlu

                                                              4 Ekim 2023

 

 


1 yorum: