EMPERYALİZM YOK OLMADIKÇA BARIŞ OLMAZ


İsrail, yıllardır Filistinlileri teker teker ya da toplu olarak öldürmekte. Üstelik öldürdüklerinin evlerini, tarlalarını da gasp etmekteler göz göre göre. Ne yazık ki bu insan kıyımı ve kırımı, bu insanlık dışı uygulamalar barış şarkıları söylemekten başka bir şey yapmayanların ilgi alanında olmaz hiç. Ne zaman ki Gazze’ye sıkıştırılmış, tüm özgürlükleri kısıtlanmış Filistinliler bu vahşete karşı çıktılar barış şarkılarını söylemeye başladılar.

İsrail, her gün onlarca çocuk öldürmekte Gazze’de. Yine her gün onlarca kadın toprağa düşmekte burada. Sayrıevlerinde umar bekleyenlerin başına bombalar yağdırmakta işgalci Siyonistler. Bu sözde barış havarilerinin sesi çıkmamakta bu insan kıyımına. Akıllarınca hem ezeni hem de ezilip yok olanı suçlayarak barış getirecekler dünyamıza.

Öldürülenlere, yaralananlara, sürülenlere, evi ve toprağı elinden alınanlara “Barış içinde yaşayın!” önerisinde bulunmaktalar. Aslında bu sözde barış güvercinleri böyle yaparak saldırganın, öldürüp kıyım yapanın, emperyalizmin yanında yer almaktalar.

ABD, Japonya’ya atom bombası atıyor. İnsanlar yanarak ölüyor. Günümüzde bile bombanın düştüğü yerde ot bile bitmiyor. “Barış olsun canım.” Olsun da nasıl olsun? Savaşı çıkaran kim? Atom bombasını suçsuz insanların üstüne atanlar kim? Ona tek bir sözünüz yok mu?

ABD; Vietnam, Laos ve Kamboçya’ya saldırıp milyonları öldürüp sakat bırakıyor, bizim barış güvercinleri “Savaş durusun, barış olsun.” diyor. Kilometrelerce uzaktan, dünyanın bir ucundan gelip evinde oturan, toprağında çalışan, yurdunu savunan adamdan silahını bırakmasını istemekteler.

Amerika; Batı Asya’ya abanıyor tüm gücüyle. Milyonlarca insanın kanını akıtıyor toprağa. Afganistan’ı taş devrine döndürüyor. Barış olsa olmaz mı? Ölüm saçan bir makine gibi dünyaya kan kusan ABD’ye bir tek sözünüz yok mu? “Var efendim, barış olsun!” Ama nasıl?

İngiltere, Fransa, Belçika ve Hollanda Afrika’ya kan kusturdular yıllarca. inim inim inlettiler zavallı halkı. Yeraltı ve yerüstünde ne kadar varsıllık varsa hepsini iliğine dek sömürdüler. Afrikalı, silaha sarılıp düşmanı topraklarından kovmaya kalktığında barışı bozmakla suçlanmakta. Ezilen halklar vurulup kırıldığında, sömürüldüğünde mi barış olacak?

Emperyalistler, dünyayı baklava dilimler gibi bölmekteler. Dünyanın dört bir yanını parçalayıp bölerek yönetmekteler. Bu topraklar ağır bir şiddetin ve sömürünün pençesinde yüzyıllarca. Ezilen halklar, hakkına sahip çıkıp ayağa kalktığında mı barış bozuluyor?

Birinci Dünya Savaşı ve sonrasındaki işgal yıllarında ülkemizin doğusunda Ermenilerin, batısında Yunanlıların, güneyinde Fransızların, İstanbul’da İngilizlerin insanlığın yüzünü kızartacak insan kıyımları, kadınlara tecavüzleri ve gaspları oldu. Ne zaman ki Atatürk önderliğinde Türk ulusu ayağa kalktı, İstanbul’un barış(!) havarilerinin toplandığı mütareke basını, Atatürk ve arkadaşlarını uyarmaya başladılar: “Aman işgalcileri kızdırmayalım, yoksa daha büyük facialar yaşanır.” Zaten görmek istemediğiniz facialar her gün yaşanmaktaydı. Ölümden ötesi yoktu ulusumuz için. Bu nedenle dünyaya örnek olacak bir Kurtuluş Savaşı verdik. Böylece bağımsızlığımızı kazandık.

Her durumda, haklı haksız ayırmadan “Barış, barış, barış!” diye bağıranların çoğu Atatürkçü geçinir. Ama Mustafa Kemal Paşa’nın emperyalizme karşı bir savaşta Atatürk olduğunu düşünmezler bile.

Atatürk: “Sömürgecilik ve emperyalizm yeryüzünden yok olacak ve yerlerine milletler arasında hiçbir renk, din ve ırk farkı gözetmeyen yeni bir ahenk ve işbirliği çağı geçecektir. (Atatürk’ün Kendi Kaleminden Emperyalizm ve Tam Bağımsızlık, Kaynak Yayınları, 1. Basım, Nisan 2018, s. 230)” diyerek dünyaya barışın nasıl geleceğini söylemekte. Demek ki emperyalizm yok olmadığı sürece savaşlar olacak.

Dünyadaki savaşların kaynağı, emperyalizm Atatürk’e göre. Barış istiyorsak emperyalizmin bozgunculuğuna, doymak bilmeyen açgözlülüğüne, sömürüsüne, haksız savaşlarına karşı çıkmak gerek.

Atatürk soyut, düşsel, gerçeklerden uzak bir amaç için değil; somut, gerçekçi, dünya koşullarına uygun bir çözümlemeyle doğru bir amacı bizlere göstermekte. 

                                                              Adil Hacıömeroğlu

                                                              24 Ekim 2023

 

3 yorum:

  1. Emperyalizm kolay kolay yok olmaz.. Olsada şu an oligarşik sistemde sınıflar var oldukça .....
    Yazdığınız bölgeye yazınızda Ttürkiyeden başka kurtuluş savaşı mücadelesi verecek Orta Doğu ülkelerinin liderleri varmıdır.?
    Halkını demiyorum, liderleri İsrail gibi emperyalizmin uşakları gibi..
    Katil haçlı seferlerinin aynısı....
    Katillere ancak Türkiye 🇹🇷 Cumhuriyeti 🇹🇷 Devletimizin ve istikbarat güçleri öncülüğünde başlatılacak Ortadoğu kurtuluş savaşı mücadelesi etkili olabilir...
    İlimle, bilimle uğraşmak sadece emperyalizmin ve uşaklarının medeniyet üniversitesi anlayışları değillerdir.
    Emperyalizmin ve uşaklarının köklü değişikliklerin yapılabilmesi için ilimle, bilimle bizlerin de, Ortadoğu ülkelerininde ilgileneceği konulardır

    YanıtlaSil
  2. Emperyalizmin yedi gün yirmi dört saat ara vermeden yaptığı kültür saldırısı tüm dünyada kendi kültürüne, değerlerine, dinine ve tarihine yabancılaşmış bir mankurt sürüsü yarattı. Bu mankurtlar (ki bunlar bazen dindar, bazen sosyalist, bazen Atatürkçü, bazen modern-laik vs. görünümlü olabilir) çoğu kez birbirlerinin kanına susamış olsalar da bir tek ana noktada birleşirler. O da gerçekten kaçmak noktasında... Bu son cümlem Kemal Tahir'den alıntıdır fikren. Gerçek, ulaşılması çok zor bir hedeftir ve yakın gördüğü haber sitesinin bildirilerinin telefona düşmesiyle vahyolunmaz! Temiz bir vicdan, sabır ve güçlü bir açlık duymak lazım hakikat kapısında. Söylemesi bizden olsun. Güzel yazınız için teşekkür ederim hocam.

    YanıtlaSil
  3. İnsan nesli dünya yüzünden kalkmadıkça emperyalizm de yeryüzünden kalkmaz. İnsan kendi içinde bir emperyalisttir ama her emperyalist gibi bunu asla kabul etmez. Karl Max'ın kominizm görüşünde gözardı ettiğinde budur. Bunu da polisiye güç ile sağlamaya çalışınca da dünyanın bu günkü hali ortaya çıkar.

    YanıtlaSil