TÜRK DEVRİMİ’NİN 100. YILI


Tarihçiler, siyasetçiler, toplumbilimciler dünyada iki büyük devrimin çok önemli olduğundan söz ederler: Fransız ve Bolşevik (Rus) devrimleri… İnsanlık, dünya üzerinde var olduğundan beri birçok devrimci atılımlar yaptı. Bu devrimlerle tarihin tekerleği, hızla ileri doğru döndü. Uygarlık baş döndürücü bir hıza erişti. Her devrim, insanlığın uygarlık gelişimine katkı yaptı az ya da çok. Her devrim, yeni bir devrimi besledi kucağında.

Fransız Devrimi, kuşkusuz çok önemli. Çağ açıp çağ kapattı. Feodaliteyi ortadan kaldırmasıyla özgür düşüncenin gelişmesinin önünü açtı. Eşitlik, özgürlük, kardeşlik düşüncesi öne çıktı. Ulusçuluk, birçok ezilen ulusa kimlik kazandırdı. Siyasal alanda büyük altüst oluşlar yarattı. Fransız Devrimi’nin etkisiyle imparatorluklar parçalandı, ulus devletler doğdu.

Bolşevik Devrimi, sosyal yaşamı altüst etti. Egemen seçkinlerin yerine, işçi sınıfı iktidar oldu. Feodaliteye dayalı çarlık rejimi yıkıldı. Emek, sermayeye üstün geldi.

Türk Devrimi, topluma etkisi bakımından Fransız ve Rus devrimlerinden daha geniş kapsamlı. Hem siyasal hem de sosyal alanda büyük altüst oluşlar yarattı. Toplumsal yaşamın neredeyse her alanına dokundu. Devletin yönetim biçimini değiştirdiği gibi halkın yaşayış biçimini de değiştirdi. Anadolu köylüsüne iktidar yolu açtı. Kentlerin unutulmuş mahallerinde boğaz tokluğuna çalışan emekçilere, devletin yönetimine gelme konusunda olanak tanıdı.

Eğitimden ulusal kültürün gelişimine, medeni yasadan ekonomik atılımlara, dil devriminden tarımda modernleşmeye, sanayileşmeden çağdaş ölçü ve tartı aletlerinin kullanımına, okullaşmadan salgın hastalıkların kökünü kazımaya, soyadı yasasından kabotaj hakkının elde edilmesine, yurdun dört bir yanına demiryolu yapımından uçak üretmeye, kılık kıyafet devriminden yeni Türk harflerinin kabulüne, kısacası tolumda iğneden ipliğe her şeyin değiştiği bir devrimdir Cumhuriyet.

Cumhuriyet’imiz, dünyanın en kapsamlı devrimi görüldüğü gibi. Toplumsal ve siyasal alanda yaptığı değişimlerle her iki devrimi Fransız ve Rus devrimlerini) de kapsar. Bu durumda şu soru usumuza gelecek: “Bu denli kapsamlı bir devrim, uluslararası alanda niye Fransız ve Rus devrimleri kadar konuşulmaz?”

Türk Devrimi, emperyalizme karşı bir savaşla başladı. Emperyalist işgalcilerin yurdumuz üzerinde egemenlik kurma düşlerini engelledi. Bu konuda tüm ezilen uluslara yol gösterdi. Yıllarca sömürge olan uluslar, Türkiye’yi örnek alarak kurtuluş mücadeleleri verip bağımsızlıklarını kazandı. Böylece ulus devletler kuruldu bir bir, peş peşe.

Türk Devrimi, emperyalizmin mezar kazıcısıydı. Bu nedenle bu devrimin hakkını emperyalistler, yani tarihi yaptığı sanılan batılılar verir mi? Onlardan Türk Devrimi’ne (Cumhuriyet’imize) övgü dolu sözler işitmek olanaklı mı?

Cumhuriyet’imizin baştan beri düşmanı emperyalistler oldu. Ne saltanatın ne de hilafetin kaldırılmasını istedi onlar. Türk Devrimi’nin etkisini azaltmak ve onu yok etmek için ellerinden geleni yaptılar. Devrimci kazanımlarımızı ortadan kaldırmak için aymazlık içindeki iktidarlarla işbirliği yaptılar. Önce İngiltere, sonra da ABD bu konuda çok çaba gösterdi. Ülkemizi ekonomik olarak çökertmeye çalıştılar. Bunda da kısmen başarılı oldular. Devlet eliyle gelişen ulusal sanayimizi sabote etti emperyalistler. Bu yolla ülkemizi borçlandırdılar, tıpkı kapitülasyon günlerinde olduğu gibi. Cumhuriyet’imiz yıllar içinde büyük yaralar aldı. Ulusumuz, birçok Cumhuriyet kurumunu, emperyalizmin dümen suyuna giden aymazlar aracılığıyla elinden kaçırdı. Öyle dönemler oldu ki ulusal olan her şeye karşı çıkıldı küreselleşmeci liberal yellere kapılarak. Kimi zaman Atatürk’ün adı bile anılmaz oldu. Düşünsel kökü dışarda, beynini emperyalistlere kiralamış, benliğini unutmuş, tarihinden kopmuş bazıları Atatürk’e dil uzatmayı bir beceri sandılar. Bu kişiler, “Türk’üm” demeyi, demokrat olmak olarak anladılar  ne yazık ki.

Türk Devrimi, içerden ve dışardan düşmanca saldırılara karşın dimdik ayakta. Başımız her sıkıştığında ulusça sığınacağımız liman oldu Atatürk ve Cumhuriyet.

Yüz yıldır dimdik ayakta Cumhuriyet’imiz. Yıllar geçtikçe büyük devrimimize daha çok sarılmakta halkımız. Dünyadaki kıyımlar, kırımlar, sömürüler, insanlık dışı uygulamalar sürdükçe Atatürk’ün de Cumhuriyet’imizin de değeri ve önemi daha çok duyumsanıp anlaşılmakta ezilen uluslarca.

Atatürk, yüz yıl öncesinden dünyaya yol göstermekte bir kutup yıldızı gibi. Emperyalistlerle yobazlığın el ele oluşturduğu karanlıkta ezilen uluslar, bu kutup yıldızının yardımıyla ilerlemekteler. Çok geçmeden karanlık dağılacak ve Atatürk, elinde Cumhuriyet bayrağıyla bir güneş gibi doğacak ezilen ulusların aydınlık ufkunda. İşte o zaman emperyalizm yok olacak. İnsanlar ırk, din, renk ayrımı olmadan sonsuz bir kardeşlik dünyasının kucağında erinç içinde yaşayacaklar.

Cumhuriyet’le ulus olduk, hem de çok büyük ve güçlü. Türk Devrim’inin dayandığı temel tam bağımsızlık… Tam bağımsızlık gidince ortada devrim kalmaz. Cumhuriyet’in (devrimin) ideolojisi, Altıok’ta simgeleşen Kemalizm. Oklardan biri kırılıp atıldığında diğerleri, amaca varamaz. Bu nedenle devrimimizi, bu bütünlük içinde düşünmeli. Yurt bütünlüğümüzü, ulusal birliğimizi sağlayan da Cumhuriyet. Cumhuriyet ilkelerinden verilen ödünler, ulusal birliğimize, yurt bütünlüğümüze vurulan bir darbe.

Cumhuriyet’imizin yüzüncü yılı, ulusumuza kutlu olsun. Cumhuriyet’imiz, darda kalan tüm uluslara kılavuzluk etsin sonsuza dek.

                                                              Adil Hacıömeroğlu

                                                              29 Ekim 2023

2 yorum:

  1. Ezilen ulusların önderi bizim cumhuriyet ve ilkeleri

    YanıtlaSil
  2. 100.yıl Ata’mıhuzuruna gitmenin heyecanı, coşkusuyla ,sevgiyle çarpan yüreklerimizle binlerce kişimin sessiz çığlıkları nın sel olup marşlar söyleyerek kutlamanın gururunu mutluluğunu yaşamaktı.Atamı sevmek vatanını, bayrağını, insanını sevmek , değerlerine,kültürüne sahip çıkmak demektir.Cumhuriyet; sendir, bendir.
    Cumhuriyet; vatandır, millettir.
    Cumhuriyet; eğitim, sanat ve bilimdir.
    Cumhuriyet; özgürlük ve bağımsızlıktır.
    Cumhuriyet; uygarlık yolunda çağdaşca yaşamaktır, laikliktir.
    Cumhuriyet; Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk sevgisiyle onun izinden yürümektir.
    Cumhuriyet; onurlu ve gurur bir hayat yaşamaktır.
    Bu topraklara yapılan en güzel ekimdir Cumhuriyet...
    Aydınlığa giden tek yoldur Cumhuriyet.!
    Cumhuriyet Dolu Nice . Yıllara...
    🇹🇷 Sonsuza Kadar Yaşasın Cumhuriyet 🇹🇷Fulya Kırımoğlu♥️♥️♥️🇹🇷🇹🇷💐

    YanıtlaSil