GERÇEK HAYVANLARIN ANATOMİ SERGİSİ


17 Ocak 2024 Çarşamba günü akşama doğru Ataşehir’de bir AVM’de açılan Gerçek Hayvanların Anatomi Sergisi’ne gittik eşim ve oğlumla. Eşim, sabahleyin öğrencileriyle sınıfça gezmişti sergiyi. Atacan’la içeri girdik. Eşim ise AVM içinde mağazaları gezip vitrinlere baktı biz gezene dek.

Temmuz 2010’da ilk kez tanışmıştık Body Worlds ile. İlk kez ülkemize, İstanbul’a gelmişti insan bedenlerinden oluşan sergi. Sergiyi gezmemiz, çok uzun sürmüştü. Gördüklerimize inanamamıştık. İnsan anlağının neler yaratacağını, insan eğinini bile sanata dönüştürebileceğinin tanığı olmuştuk.

2010’daki sergiyi, o tarihte Atacan doğmadığı için gezememişti doğal olarak. O sergiyle ilgili yazdığım yazıyı okudu içeri girmeden önce. Merakı, biraz arttı. İçeri girip bir köpekle karşılaştığımızda kendisi için ne denli önemli bir yerde olduğunu anladı. Gördüğü her şeyin fotoğrafını çekip bilgilendirmeleri okudu, bazılarını dinledi. Kimi zaman tartışıp düşünce alışverişi yaptık.

Body Worlds’ün yaratıcısı, Dr. Gunther von Hegens, tasarımcısı ise Dr. Angelina Whalley… Bu sergide ağırlıklı olarak hayvan eğinleri var. Derileri olamayan hayvanların anatomik yapıları incelendiğinde birbirlerinden farkları olmadığı gibi insan eğiniyle benzerlikleri de çok ilginç. Özellikle öğrencilerin fen bilgisi ve biyoloji derslerini sevmeleri için gezmeleri gereken bir sergi. Nerdeyse hepsinin oluşumu aynı sayılır. Etçil ve otçulların sindirim sistemlerindeki farklılıkları da örnekler üzerinde görmek olası.

Ren geyiği, köpek, devekuşu, kemani balığı, mürekkep balığı, ahtapot, at, büyük beyaz köpekbalığı, mako köpekbalığı, kurbağa, deniz salyangozu, güvercin, tavuk, tavşan, salyangoz, keçi, fil, ayı, zürafa, goril, inek ve birçok hayvan sergilenmekte. Bazılarının iskeletleri var.

Kentte yaşayan birinin akciğeri sergilenmekte. Bu ciğerde kirlenme söz konusu. Kentin kirli havası, insanları nasıl etkilediğinin bir kanıtı bu.

Ana rahminde doğmadan ölen bir geyik yavrusu, ölüm uykusunda yakalanmış. Ayrıca bir keçinin doğmamış ikizlerini görmek olası. Canlıların doğada doğumla ölüm arasındaki yaşam çizgisinin güzel bir örneği bu. İnsan ve bazı hayvanların üreme organlarını görmek olası. Kemik ve kafatası kesitleri sergilenmekte.  

İnsan, inek, at, zürafa beyinleri var. İnsan beyni, diğerlerinden çok büyük. Bu da ona, doğadaki tüm canlılara üstünlük kurmasını sağlamakta.

Sergi, genellikle hayvanlardan oluşmakta. Bir tane insan eğini var dimdik ayakta. Çürümeden yıllarca duracak böylece.

Anatomi sergisinden çıktık. Atacan’la gördüklerimiz üzerinde uzun süre konuştuk. Çocuk, çok mutluydu. Sergiyle ilgili sürekli konuşmak istiyordu. Dolaştık çarşının içinde söyleşerek. Bir süre sonra eşimle buluştuk. Acıkmıştık üçümüz de. Yemek yiyip gitmeyi önerdim. Onlar yoğun olduklarını söyleyip “Evde karnımızı doyuralım.” dediler. Arabamıza binip evin yolunu tuttuk. Atacan’la sergiyle ilgili söyleşimiz evde de sürdü. Gece, mutlulukla kendimi uyku meleğinin kollarına bıraktım.

Not: 2010 Yılında Body Worlds sergisini gezdiğimizde yazdığı yazı: YAŞAM DÖNGÜSÜ https://adiladalet.blogspot.com/2010/07/yasam-dongusu.html

                                                                           Adil Hacıömeroğlu

                                                                            18 Ocak 2024

3 yorum:

  1. Hayvanların kendi aralarında konuşmaları mümkün olsaydı,sohbetlerinin konusu ot,yem,çayır,samanı içeren yiyecekler olurdu. Hiç bir şey üretmeyen,sürekli tüketerek,bağırsaklarına hizmetçilik yapan insanında durumu onlarla müsavidir,belki daha ednadır.

    YanıtlaSil
  2. Bir doktor olarak insanların kendi bedenlerine çok yabancı olduğunu görüyorum. İnsan anatomisi dersi mutlaka üniversite öncesinde zorunlu olarak okutulmalı... Bugünün dışında spor ve beslenme sağlığı da mutlaka ders olarak verilmeli.

    YanıtlaSil
  3. Çocuklar bu şekilde sergilere giderek yalnızca nesnelere pasif bakmadığı tepki ve cevap verdiği, kendine güven,iletişim becerileri edinebilirler.Farklı dokudaki materyal çocuğun yaratıcılığını ve hafızasını harekete geçirir.Çocukta bilim sevgisini,dil gelişimini destekler.Çocuk aynı zamanda karşılaştırmayı ve kıyaslamayı öğrenir.Sorular üretme analitik düşünce becerisi gelişir.Çocuğun hayal gücünü canlandırır.Ailelerin beraber kaliteli zaman geçirmesini sağlar.Bence her çocuğun böyle sergilere gitmek hakkı olmalı .Eğitime dolaylı olarak katkı sağlar.Mutlu, sağlıklı ve başarılı çocuklar yetiştirmenin anahtarı olduğu gelişim süresinde böyle etkinliklere katılarak ,okul dışında bir öğrenme imkanı sağlar.İnsanlar çok eski zamanlardan beri bedenin içinde neler olup bittiğini anlamaya çalıştılar insan bedeninde kaç organ olduğunu araştıranlar her organ insan yaşamını sürdürmesine bedenin çalışmasına olanak sağlayan bir işlevi yerine getirmekle yükümlüdür.Hayvan insüini , insanlar üzerindekullanım için güvenli olduğundan ineklerde bulunan daha büyük pankreaslardan insülün almaya başlamışlar.Köpek deney grubu kullanılmaya başlanmış , diabetik köpekleri tedavi etmek için salgıları toplayıp köpeklerevermişler ve olumlu sonuç almışlardır.Köpeklere insülün enjekte ettikten sonra köpeklerin hızla iyileştiğini gözlemlemişlerdir.Sonuç olarak organlarımıza iyi bakmalıyız , yiyip , içtiklerimiz sağlığımız için önemlidir .Adil hocam sağlıklı , huzurlu yaşam dileğiyle aklınıza , kaleminize sağlık var olunuz.👏🧿🍀🙏🏻✍️📚📖💙Saygılarımla .Fulya Kırımoğlu

    YanıtlaSil