SEÇİMDE KİMLERLE İTTİFAK YAPILIR?


Yerel seçimler yaklaşıyor. Yaklaştıkça partilerin ittifakları gündeme geliyor. Hangi parti, kimlerle ittifak yaparak seçime gidecek? Kamuoyunun merak konusu bu. Televizyonlarda uzun uzun bu konuşulmakta.

Ekranların kadrolu yorumcuları, kendilerince derin çözümlemeler yapmaktalar ittifaklar konusunda. Görüp işiten de uzayda yaşam olan yeni bir gezegen bulmuş sanacak bu yorumcuların. Sözler uzatılıp dolandırılıyor. Bir sürü söz kalabalığı… Söylenenlerin hepsini toplasanız incir çekirdeğini doldurmaz.

İttifak konusunda iktidar partisi AKP, CHP’ye göre daha rahat. Çünkü MHP ile yolculukları sürüyor. Büyük Birlik Partisi de sorun çıkarmamakta AKP ile ittifakta. Yeniden Refah Partisi yerel seçimlerde yükselişini sürdüreceğe benzemekte. Bu nedenle de iktidar partisiyle ittifak kurmakta kendini ağırdan satmakta. AKP politikalarına tepkili tutucu seçmenin yeni adresi olacak gibi YRP. Parti yöneticileri, bunun farkında. Bu nedenle partilerini büyütmenin peşinde parti yöneticileri.

Sözünü etmişken bir ayraç açmalıyım MHP’ye. Mayıs 2023 Genel Seçimlerinde milliyetçi oyların yükselişi ilgi çekiciydi. MHP, büyükşehir olmayan Anadolu kentlerinin çoğunda yerel seçimlere tek başına girmekte. Buraların çoğunda da AKP ile yarışacak. Bu illerde, AKP’ye karşı muhalefet seçeneği oluşturacak MHP. Anadolu’nun birçok kentinde AKP yönetiminde olan il ve ilçelerin MHP’ye geçme olasılığı çok yüksek.

Muhalefete gelince… Muhalefetin en güçlü partisi CHP… Ancak cumhuriyetin kurucu partisinde sular durulmuyor bir türlü. İdeolojisini yitiren, kurucu ilkelerinden tamamen uzaklaşan ve bu durumuyla farklı yollara savrulan bir parti görünümü vermekte. Yerel seçimlerde PKK’nın siyasal uzantısı DEM’e mahkûmmuş gibi davranması AKP’nin yanlış, emekçiyi ezen, halkı yoksullaştıran ekonomik uygulamalarından bunalan kitleleri kendinden uzaklaştırmakta. DEM’siz bir başarının CHP için olanaksız olduğu düşüncesi, kamuoyunda yaygınlaştırılmaya çalışılmakta. PKK sever bazı televizyon yorumcuları, DEM’in tecridini önlemek için bu konuda CHP’yi zorlamaktalar bölücülükle ittifaka. Onlar için CHP’nin başarısı önemli değil, önemli olan DEM’in siyasal yaşamda meşruiyet kazanması.

İktidar yandaşı televizyon yorumcuları ise CHP’nin DEM ittifakıyla oy yitireceğinin farkındalar. Bu nedenle bu ittifakın olması için ellerinden gelen çabayı göstermekteler. Özellikle 2019 yerel seçimlerinde yitirdikleri büyükşehirleri yeniden kazanmanın yolunun bu ittifakın olmasından geçtiğini çok iyi bilmekteler. Ne yazık ki CHP yöneticileri de buna inandırılmış durumda. Zaten bölücü siyasete teslimiyet, Kemal Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlığı döneminde adım adım oldu. Bölücü örgütün savunduğu birçok konuyu, CHP yöneticileri dillendirdi. Bölücü örgütünün siyasal çizgisine teslimiyet, partinin hızla Atatürk çizgisinden uzaklaşmasına neden oldu.

DEM yöneticileri, halktan ve Kemalizmden uzaklaşan CHP’nin kendilerine muhtaç olduğunun farkındalar. Bu nedenle alabildikleri kadar ödün koparmanın peşindeler. CHP-DEM ittifakı olduğunda, yerel seçimlerin en kazançlı partilerinden biri olacak bölücüler.

Ülkemizde yaklaşık on altı milyon emekli var. Neredeyse hepsi açlık sınırının altında yaşamakta. Emekliyi açlığa tutsak eden de AKP… Bu nedenle emekli, iktidara karşı soğuk ve tepkili… Ancak muhalefetin şaşkınlığı, ulusalcılıktan uzaklaşması, dar gelirlilerle ilgili kamucu-halkçı politikalar oluşturamaması, bölücü örgütün siyasal uzantısıyla flörtü dar gelirli kitleleri CHP’ye yaklaştırmıyor. CHP yöneticileri halkçı-devletçi çözümler oluşturmak yerine, kendine zarar vermekte olan ittifak kurma kolaycılığında. Oysa ittifak kurulacak kitleler dar gelirliler, emekçiler, emekliler, kısacası geçim sıkıntısı çeken halk…

İyi Parti’ye de değinmek gerek. Mayıs 2023 genel seçimlerinden sonra sürekli kan kaybetmekte. Partide ideolojik berraklık, tutarlılık yok! İç kavgalar sürmekte. Yerel seçimlere ittifaksız girip rüştünü kanıtlamaya çalışacak. İşleri çok zor… İç ve dış sorunlara çözüm oluşturmak yerine parti içi kavgalarla uğraşmaktalar. Partide dikişler atmaya başladı. Çözülüp dağılma, 31 Mart seçimlerinden sonra hızlanır.

Partilerin seçimlerde halktan başka ittifak kuracakları bir güç yok! Halkın tüm kesimleriyle birleşen partiler, seçimlerde başarı gösterecek. 2023 Genel seçimleri gösterdi ki halkımızın ulusal varlığımızla ilgili kaygısı, tüm sorunların önünde. Bu da milliyetçi oyların yükselmesinden belli. Siyaset, ülke gerçeklerine dayanmak zorunda. Dayatma ve niyetlerle yaşamın gerçekleri çelişir çoğu zaman. Siyasetçi yaşamın dayattığı gerçeklere göre davranmalı.

                                                                  Adil Hacıömeroğlu

                                                                  31 Ocak 2024

 

2 yorum:

  1. Halk, Rantistan'daki rant seçimlerine katılıp rantçılar arasında tercih yapmak zorunda değildir. Tercih etmemek de bir demokratik haktır. Şehirleri yaşanılmaz, binalarına güvenilmez bir memleketin halkının bu uyduruk seçimcilik oyunlarına koşarak gideceğini sanmıyorum.

    YanıtlaSil
  2. Seçimden amaç işi ehil olana vermek.Doktorlar ve hademeler genellikle beyaz önlük giyerler.Hastaneye ameliyat olmak için gittiğimizde,sırf beyaz önlük giyiyor diye,hademeye ameliyat olursak masada kalırız.Ancak seçimlerde diğer önemli kriter "güven" sorunu... DEM parti adeta Truva atı gibi,bu halkın içine sokulmuş durumdadır. Cenab-ı Hak bu hususda;"iyi işlerde birbirinizle yarışın,kötü işlerde birbirinizden uzaklaşın" buyururken sanki,güven,ehil olma kriterinin önüne geçiyor .. Diğer bir husus hitabet,belagat... Bir koyun sürüsünün bekçiliğini yapan,kurt köpeğinin havlaması,kurt için caydırıcılıktır... Ancak,koyun sürüsünün bekçiliğini fino köpeği yaparsa,fino köpeğinin havlaması,kurt için davetiyedir... Bu durumda,Seçimlerde üç unsur önem kazanmaktadır... 1)Ehliyet,işin ehli olmak 2)Güven 3)Liderlik vasfı..

    YanıtlaSil