ATATÜRK’ÜN ELİ AÇIKLIĞI


Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşları Sivas’tan Ankara’ya doğru giderken yolların bozukluğu, karın aralıksız yağması, üstü açık arabalarda yolculuk etmeleri büyük sorunlar olarak karşılarına çıkmıştı. Söz konusu olan yurdun kurtarılmasıydı. Bu yolda her türlü zorluğa katlanıp önlerine çıkan engeli aşmak gerekiyordu. Hiç kimsede ne yorgunluk ne de vazgeçmek duygusu vardı. Çünkü yurt topraklarını işgalden kurtarmak, ulusu özgürlüğüne kavuşturmaktı amaçları. Bu amaca ölümleri pahasına, yürekten inanmışlardı.

Tokat üzerinden değil, Kayseri yolundan gidiyorlardı Ankara’ya. Kayseri yoluna saptıktan sonra bir köyde on beş dakika mola verildi. Bu dinlenme molası önceden düşünülmüştü. Arabalar, köy kahvesinin önünde durur. Arabalardan inenler, kahveye koşarak girdiler neredeyse. Amaçları ısınmaktı. Kar altında ıslanmış giysilerini biraz olsun kurutmak… Birer çay içtiler. Kemal Paşa, Sivas’tan ayrılırken Mazhar Müfit’e bankadan borç parayı alıp almadıklarını sormamıştı. Bir ara kahveden çıktı. Çıkarken Mazhar Müfit’e de çıkması için işaret etti.

Kahveden dışarı çıkınca Mazhar Bey’e: “Yahu, para alabildin mi?” diye sorar.

“Ben: Aldım amma, öyle bin lira değil, ancak yolluk miktarı.

Mustafa Kemal Paşa: Bizi Ankara’ya kadar götürebilir mi? Yeter mi?

Ben: İsraf etmezsek yeter gibi.

Mustafa Kemal Paşa: Yolda israf ne demek azizim?

Ben: Şuna on lira, buna beş lira bahşiş ver diye para sarfetmemek demek.

Mustafa Kemal Paşa: Güzel amma, yatacağımız yerlerde hizmet edenlere

bahşiş vermeyelim mi?

Ben: Tabii vereceğiz, fakat miktarını bana bırakınız. İki lira verilecek yerde on lira veremeyiz. Kime verilmesini sizden sorarım, fakat miktarını ben tayin ederim.

Mustafa Kemal Paşa: Tamam. Muvafık! dedi. Bu sırada Hüsrev Bey’in otomobillere binmek üzere birinci düdüğü öttü, herkes bindi. Biz yine öndeyiz. Hüsrev Bey tamam olduğunu görünce ikinci hareket düdüğünü çaldı ve saate bakarak: “Bir dakika geçirdik” dedi. (Mazhar Müfit Kansu, Erzurum’dan Ölümüne Kadar Atatürk’le Beraber II. Cilt, Türk Tarih Kurumu Basımevi, Ankara, 1986, s. 489)” Görüldüğü gibi Atatürk, kendilerine hizmet edecek kişilere bahşiş vermek istemekte. Çünkü emekçi insanları mutlu etmektir amacı. Ne yazık ki ceplerinde para da yok! Var olan para ise zorlukla borç alınmış, ancak karınlarını doyuracak kadar.

Mazhar Müfit, Mustafa Kemal Paşa’nın eli açıklığını çok iyi bilmekte. Bunun içindir ki bankadan aldığı borcun tamamını söylemiyor ona. Söylese bahşiş miktarı artar, bu da yolda bazı zorlukların çıkmasına neden olabilir.

Atatürk, eli açık biri. Para onun için bir amaç değil, araç. Özellikle emekçilerin hakkını verip onların menün edilmesi onun için çok önemli. Çünkü çalışıp değer üreten insana çok saygı duymakta. Atatürk’ün eli açıklığı, emekçilerin haklarının verilmesi konusunda.

Yukarıdaki konuşmada ilgimizi çeken önemli bir nokta var. Kemal Paşa, eleştiriye açık biri. Eli çok açık… Bu davranışı, Mazhar Müfit tarafından eleştirildiğinde karşı çıkıp savunmaya geçmiyor. Onu diktatörlükle suçlayan günümüzün siyasal liderlerine bu tür eleştiriler yapmak olanaklı mı? Günümüz siyasal liderlerinin yanında bulundurdukları kişiler genellikle “Evet efendim, sepet efendim!” deyiciler. Liderlerin yanlış sözlerini ya da davranışlarını eleştirecek ne yürekleri ne de düşünsel birikimleri var.

Sık sık tanık olmuşuzdur bir eğlence yerinde ya da aşevinde dünyanın parasını harcarken umurunda olmayan birçok kişi, kendilerine hizmet eden emekçilere üç beş kuruş verirken elleri titrer. İşte, Atatürk birçok konuda olduğu gibi bu konuda da bizlere örnek olmakta. Çalışan, emek harcayıp alınteri döken kişilerin hakkı verilmeli. Verilmeli ki onlar, çalışırken coşkulu olsunlar. İşlerini severek yapsınlar.

Atatürk, yüce gönüllü bir insan… Kendisini de karşısındakini de mutlu etmeyi sevmekte. Bunu da yaşam biçimi olarak benimsemiş. Gönlü yüce insanlara bin selam olsun. Büyük Önder’imizin yüce gönüllüğü herkesçe örnek alınmalı. 

                                                                             Adil Hacıömeroğlu

                                                                             7 Aralık 2023

2 yorum:

  1. Bu dünyada insan olabilmek çok güzel iyi insan olmak herkese saygı göstermek emeğine hakkını vermek , herkese ihtiyacımız olduğunu hissettirerek hoş tutarak gönlünü almak insan sevgisinin var olması , okudukça Canım ATAM’ a hayranlığım bir kat daha artıyor.Şahane paylaşımlarınız için sonsuz teşekkürler Adil hocam var olunuz.Cesareti olmayanın asaleti olmaz, cesaretin bittiği yerde esaret başlar.Cesur, kararlı, karakterli , azimli kahramanlarımızın sayesinde vatan toprakkarında yaşayabiliyoruz.Başta Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün kahramanlarımızın ruhları şad olsun.Atatürk İlke ve Devrimlerinin Işığıyla aydınlattığı yolda daima ilerleyeceğiz.📚🙏🏻🇹🇷🇹🇷💐♥️Fulya Kırımoğlu

    YanıtlaSil
  2. Adil hocam yazılarınızı takdirle ve hayranlıkla izliyorum. Sağolun varolun.
    15 yaşlarımda bir büyüğümüzün “ Atatürk’ü ilahlaştırırsanız onu öldürürsünüz. Onu insan olarak örnek kişiliği , azmi , cesareti ve özellikle liderliği ile örnek almalı ve açtığı yolda muasır medeniyetler seviyesine ulaşmak için çalışmalıyız” sözlerini hatırlıyorum.
    Bu yolda harcadığınız çaba takdire şayandır.

    YanıtlaSil