ATATÜRK’ÜN MUCUR’DA İKİ GECESİ

Atatürk’le yurdumuzun kurtuluşu için yola çıkan arkadaşları, 21 Aralık 1919 sabahı saat dokuzu on geçe iki gece kaldıkları Kayseri’den karlı bir havada ayrılırlar. Kayseriler, bir gün daha kalmaları için ısrarcı oldular. Ancak gidilecek yerler, konuşulacak insanlar vardı. Memleketin kurtuluşu için her günün, her saatin, her dakikanın büyük önemi bulunmaktaydı.

Gitmek istedikleri yer, Hacıbektaş’tı. Orada, Çelebi Cemaleddin Efendi ile Hacıbektaş Dede Postu Vekili Salih Niyazi Baba ile görüşecekti Mustafa Kemal Paşa.

Cemaleddin Çelebi, topladığı kişilerden oluşturduğu milis gücüyle I. Dünya Savaşı’nda doğu cephesinde Ruslarla savaşmıştı. Ayrıca 12 Haziran 1919’da Atatürk, Amasya’ya geldiğinde Gezirlik’te; onu karşılayan Vaiz Abdurrahman Kâmil Efendi öncülüğündeki Amasyalılar arasında o da bulunmaktaydı. Baştan beri Atatürk’ü destekleyen bir yurtseverdi.

Cemalettin Çelebi ile post vekili Salih Niyazi Baba arasında anlaşmazlıklar vardı. Ulusal birliğin çok önemli olduğu içinde bulunulan günlerde kişisel anlaşmazlıkların da giderilmesi gerekiyordu. Alevi ve Bektaşilerin ulusal birliğin dışında kalması düşünülemezdi.

Hacıbektaş’a varmadan önce Mucur’a gidip geceyi orada geçireceklerdi. İlk dinlenme ve gereksinim molası Himmetdede köyünde verildi. Sabahleyin on dakikalık gecikme nedeniyle on beş dakikalık dinlenme beş dakikaya indirildi Hüsrev Bey tarafından. Molada; Kayseri’den yolluk olarak verilen börekler, pastırmalar, sucuklar ve piliçler paylaşılarak yendi. Bu sırada kar yağışı yağmura döndü. Bu da yerdeki karı cıvıklaştırdı. Bu nedenle öngörülen saatte varılamadı Mucur’a. İki üç saat gecikilince akşam sekiz buçuğa doğru Mucur’a ulaşılıp Hükümet Konağı’nın önünde duruldu. Burada, onları Kaymakam Cevat Bey karşıladı, habersiz geldikleri halde.

Gece, ilçe eşrafı kaymakamlıkta toplandı. Milli Mücadele konusunda görüşmeler, bilgilendirmeler yapıldı. Paşa, o gece hükümet binasında yattı. Diğerleri ise eşrafın evlerine paylaştırıldı. Konuk oldukları evlerde çok güzel ağırlandılar. Zor bir yolculuktan sonra rahat bir gecenin sabahında erkenden kaymakamlık önünde buluşuldu Hacıbektaş’a gitmek için.

Hacıbektaş’a gidildi. 22 Aralık gecesi orada konuk oldular. Ertesi gün, yani 23 Aralık 1919 akşama doğru Mucur’a dönüldü. Atatürk, yine Hükümet Konağı’nda geceledi. Diğerleri de daha önce kaldıkları evlerde geceyi geçirdiler. Böylece Atatürk ve arkadaşları, Mucur’da iki gece kalmış oldular. Mucurluların Atatürk ve arkadaşlarına gösterdikleri ilgi ve yakınlık övgüye değer.

Mustafa Kemal Paşa ve Temsil Heyeti üyeleri 24 Aralık 1919 Çarşamba günü sisli, kesintili olarak yağan bir yağmurlu havada Kırşehir’e doğru yola çıktılar. (Bu yazıda, Mazhar Müfit Kansu’nun Erzurum’dan Ölümüne Kadar Atatürk’le Beraber, Cilt II, Türk Tarih Kurumu Yayınları kitabından yararlanıldı.)

Mustafa Kemal’i Atatürk yapan, onun halkla yola çıkmasıdır. Kurtuluş Savaşı’nın her aşamasında halkına danıştı. Çıktığı zor yolda halkıyla yürüdü. Onun en büyük güç kaynağı ulusuydu.

                                                                  Adil Hacıömeroğlu

23 Aralık 2023

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder