SURİYE’YE YENİ ANAYASA MI GEREKİYOR?

Emperyalistler ve onların işbirlikçileri teröristler, BOP uyarınca Suriye’nin ulusal birliğine, toprak bütünlüğüne saldırma hazırlıkları yapmaya başlamadan önce bu ülkede yeni anayasa yapılması tartışmaya başlandı.

Suriye için anayasa sevdalıları kimler mi? Başta ABD olmak üzere BOP’un gerçekleşmesini isteyen herkes…

Suriye’ye emperyalist saldırlar başladığında AKP, iktidarı FETÖ ile paylaşmaktaydı. Henüz 15 Temmuz darbe girişimi olmamıştı. O dönemin AKP yöneticileri, başta R. Tayyip Erdoğan olmak üzere kendilerince Suriye’ye demokrasi getireceklerini söyleyerek ABD’nin anayasa isteğinin baş savunucularıydı. Ülkemizde de açılım dönemiydi. “Demokratik açılım” adı altında demokrasi söylevleri arşa çıkmaktaydı. “Kürt açılımı” adı altında tükenmekte olan PKK’ya can verildi. PKK, Güneydoğu’da birçok kentte hendekler kazarak Türk ordusuna karşı bir savaşa hazırlandı. AKP iktidarı da bu ihanete ne yazık ki göz yumdu.

“Ermeni açılımı” da yapıldı. Ermenistan ulusal futbol takımıyla Bursa’da oynadığımız maçta, Azerbaycan bayrakları stadyuma sokulmadı. Bunu da zamanın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül gururla anlattı ekranlardan.

Açılımlara koşut olarak Tük ordusuna ve yurtseverlere karşı saldırılar başladı. Birçok askerimiz ve yurtsever; uydurma belgeler, yalanlar ve iftiralarla tutuklandı. Ne yazık ki “Vesayetten kurtuluyoruz.” denerek Türk ordusu kendi ülkesinde diz çöktürülmeye çalışıldı. Açılımlara karşı Türkiye’yi savunan ve Kemalizm’i savunan yurtseverler, tek tek toplanarak tutukevlerine götürüldüler. Çünkü açılımları yaşama geçirmek için askerlerin ve yurtseverlerin susturulması gerekmekteydi.

7 Haziran 2015 seçimlerinde AKP’nin oyları yüzde kırka düştü. Halk, açılıma ret oyu verdi. Hükümet kurulamayınca yeniden 1 Kasım’da seçim yapılması kararı alındı. AKP, 7 Haziran seçimleri sonrası açılımdan vazgeçti ve PKK’nın üstüne gitti. Hendek savaşıyla PKK’yı çökertti. Bu siyaset değişikliği, halkta karşılık buldu ve 1 Kasım seçimlerinde AKP oylarını % 49,50’ye çıkardı.

Ne yazık ki AKP, Hendek savaşlarından gerekli dersi tam olarak almadı. Suriye konusunda hep kararsızlık yaşadı. Suriye’nin bazı bölgeleri ABD’ce işgal edildi. Buralarda, özellikle sınır bölgemizde PKK üslenmeye başladı. Bu gerçeğe karşın Şam yönetiminin zayıflaması için uğraştı AKP hükümetleri. Esat’la el sıkışmayı düşünmedi bile RTE. Oysa bu el sıkışma hem Suriye’yi hem de Türkiye’yi terörden arındıracaktı.

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, dün yaptığı açıklamada, Suriye’de yeni anayasa hazırlanmasından söz etti. Suriye hükümetinin bazı sorumluluklarını yerine getirmediğini vurgulayan Güler: “Anayasa’yı kabul edecek, uygulayacak. Sonra serbest seçimlere gidecek. Ondan sonra kim iktidara gelirse kardeşim biz de onu kabul edeceğiz. Ve kendi ülkemize, topraklarımıza döneceğiz.” Dil ve biçem sorunlu… Bunu öncelikle söyleyeyim. Emrivaki var dilde. Karşında egemen bir devlet var. Azıcık duygudaşlık yapmalı Sayın Bakan. Birileri, bizim ülkemize bu dille bir anayasa ya da başka bir şey dayatsa mutlu olur mu kendisi?

Üstelik neredeyse yarısı işgal altında olan bir ülkede seçimden söz etmek mantıklı mı?

ABD, II. Dünya Savaşı sonrası Almanya ve Japonya anayasalarını yaptı. İki ülke de bugün bile ABD boyunduruğunda. Emperyalistler Fransa öncülüğünde Lübnan anayasasını hazırladılar. O günden beri bu ülke, üçe bölünmüş durumda. ABD, Irak’a anayasa dayattı ve ne yazık ki bu ülke de üç parçaya ayrıldı. Şimdi sıra Suriye’ye geldi. Bakalım Suriye, kaç parçaya bölünecek emperyalizmin dayattığı anayasayla. Suriye, parçalanırsa sıra Türkiye’ye gelmeyecek mi?

AKP yönetimi ve Bakan Güler, sorumlu davranmalı. Düşmanın istediği bir anayasa dayatması hem Türkiye’ye hem de Suriye’ye zarar verir. Suriye’yi bölecek bir anayasa; ülkemizin güvenliğini, toprak bütünlüğünü ve ulusal varlığını tehlikeye düşürür. Hükümetin ve Milli Savunma Baklanının görevi; ülkemizin güvenliğini, toprak bütünlüğünü ve ulusal varlığını korumak değil mi?

                                                                  Adil Hacıömeroğlu

                                                                  15 Aralık 2023

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder