2023’Ü UĞURLARKEN

        Bir yılı daha iyisiyle kötüsüyle geride bıraktık. İnsanlık olarak yeninin uğuruna, umuduna, güzelliğine, tazeliğine ve bilinmezliğine inanırız. Zaten insanı ayakta tutan da umudu değil mi?

Bilinmezlik, kişinin merak duygusunu artırır, yaşama isteğini çoğaltır. Bilinmez bir zamanın kendisine neler getireceğini merak eder. O merakı yaratan, aslında insanın içinde her mevsim yeşerip boy atan umut ağacı. O umuttur ki tohumu doğduğumuz gün içimizde yeşerip dal budak salar. İnsan, yaşamdaki son soluğunu alırken bile o umut ağacının bir yaprağı bile sararıp solmaz. Çünkü insanın içindeki güçlü yaşam pınarı besler o ağacı.

2023’te hem ülkemiz hem de dünya, büyük olumsuzluklar yaşadı. Yurdumuzda büyük bir deprem yaşandı. Evleri yıkılanlarla bizim de çatımız çöktü başımıza. Yıkıntılar altında can verenlerle ulusça can verdik birlikte. Susuz, aşsız kalanları yüreğimizde duyumsadık. Onları, insanlığımızla besledik. Umutlarını, gönül pınarlarımızla ayakta tuttuk. Günlerce sofralarımızın neşesi, yiyeceğimizin lezzeti, ağzımızın tadı yok oldu. Çoğu zaman lokmalar düğümlendi gırtlağımızda derin bir hıçkırık gibi. Gözyaşlarımız, içimizdeki sonsuz yürek denizinde yitiverdi. Geceler boyunca deprem bölgesindeki artçı sarsıntıları duyumsadık duygudaşlıkla. Mutluluk düşlerimiz, yıkıntıların altında kaldı aylarca. Soframızdakini, cebimizdekini paylaştık ellerimiz titremeden, gözümüz arkada kalmadan.

Yaşanmaz kentler kuran devlet yöneticilerine, belediyelere, yapsatçılara, fırsatçılara kinlendik uzun süre. Evimizi başımıza yıkan, insanımızı perişan eden, yerleşim yerlerimizi yaşanmaz kılan sorumsuzluğun, açgözlülüğün, iş bilmezliğin, bilimsel düşünmemenin, bilgisizliğin, beceriksizliğin ve ilkelliğin bedelini ödedik ulusça.

Ekonomik bunalımla soframızdaki ekmeğimizi, cebimizdeki paramızı, içimizdeki düşleri, yüreğimizdeki geleceği çaldırdılar asalaklara devletimizi yönetenler. Yıllardır üretmeden tüketen bir sistemi egemen kıldılar bin bir bereketin olduğu memleketimin topraklarına. Küresel sermayeye boyun eğmekte yıllardır ülke yöneticilerimiz.

Beynini ve bedenini emperyalizme satmış hainlerce Mehmetçiklerimiz düşürüldü toprağa 2023’ün son günlerinde. Şehitlerimizle yüreğimiz yandı ulusça. Acımız içimizde, çok derinde bir kor ateş gibi. 

ABD-İsrail’in arkasında sıralanan emperyalist güçler, Filistin’e saldırdı karadan, havadan ve denizden. İçeceğini yiyeceğini kesip havasını zehirlediler. Dünyanın en mazlum halkı, uygarlığın doludizgin geliştiği dünyanın gözü önünde kırılıp kıyılmakta. Mazlumun mazlumu bir halk, soykırıma uğratılmaya başlandı. Dünyanın tuzu kurularının görmezden geldiği bu soykırım, yüreğimizi yakıp yüzümüzü kızarttı insanlık adına.

Varsıllar, sofralarındaki yiyeceğin çoğunu çöpe atarken o çöplerden beslenen yoksullara, yeryüzündeki adaletsizliğe üzülüp başkaldırdık içten içe. Amerika kıtasının kuzeyinde ve Avrupa’da dünyanın kanını içenler semirdikçe Afrikalıların iskelete dönen bedenlerine bakıp bakıp dünyanın utanmazlığına şaştık.

Dünya kurulduğundan beri insanın insana yaptığı kötülüğü hiçbir şey yapmadı. İnsanın insandan çektiğini ne doğadan ne de vahşi hayvanlardan çekti kişioğlu.

Doymak bilmeyen bir açgözlülüğün vahşiliğini sıkça gördük dünya üzerinde 2023’te. Gördükçe de çoğu zaman insanlığımızdan utandık. Doğa ananın bize verdiği onca nimete karşın değerini bilmezler yüzünden acı çekti inanların çoğu.

2023’te yaşanan tüm olumsuzluklara karşın insanoğlu; gelecekten, 2024’ten umudunu kesmedi. Geleceğin güzel olacağına inandığı için yaşama gücü çoğalmakta. İnsanlığın yaşama gücü, umudu yenecektir insanlığın yüzünü kızartanları. Gelecekte insanoğlunun mutluluk düşleri gerçekleşecek. Sonsuz kardeşliği, erinci, mutluluğu yaşayacak. Bu dünya açgözlülere, kan emici emperyalistlere kalırsa zaten dünya diye bir gezegen kalmaz. Kendilerini de insanlığı da yeryüzünü de tüketirler. İnsanlık var olmak için emperyalizmi yok etmeli.

2024 Yılı insanlığın erdemlerinin egemen olduğu bir dünyanın muştusu olsun. İnsanlık da dünya da var olsun. Emperyalizm ise dirilmemek üzere yok olsun bu dünyadan.

                                                                  Adil Hacıömeroğlu

                                                                  31 Aralık 2023

3 yorum:

  1. "İnsanlık var olmak için emperyalizmi yok etmeli" 2024'ün ABD, AB ve İsrail'in çöküşüne çöküş katması dileklerimle...

    YanıtlaSil
  2. Umudumuz iyi insanların çoğalması, daha adil bir yaşamın tesis edilmesi. Sağlıkta olunca umudumuz artar. Zaten umuttur insanlığı ayakta tutan.

    YanıtlaSil
  3. Adem peygambere melekler tarafından secde(tazim) edilmesindeki fazileti bilgiden kaynaklanmaktadır.Adem as.bilen insan olduğu için halife(hilafet) seçildi.Bilmeyen insan adaletli karar veremez.Uzunca bir zamandır yönetime gelen kişiler iki teneke zeytinyağı,cebime gireni bilirim kültüründen geldiklerinden,bunun olumsuz sonuçlarını depremde yıkılan binalarda,toplumun her kesimine sirayet sonucu,en son futboldada gördük.Yeni yılın,yaklaşan yerel seçimler münasebetiyle,Cenab-ı Hak 'dan adil yöneticiler ihsan etmesini diliyorum.

    YanıtlaSil