TRABZON EVİ


         30 Nisan 2023 Pazar günü Trabzon Evi’nin açılışına katılmak için yola çıktım. Üsküdar Marmaray İstasyonunda kardeşim Özgür’le buluştuk. Gideceğimiz yer, iki durak uzaklıkta. Önce Trabzon, sonra da ülkemiz hakkında derin söyleşiye girdik. Ne yazık ki yol, göz açıp kapayıncaya dek bitti. Yenikapı’da indik. Güç de olsa bir taksi bulup bindik. Söyleşimiz, Trabzon Evi üzerine.

         Abdurrahman Nafiz Gürman Caddesine girdiğimizde aracımız, yavaş ilerlemeye başladı. Azıcık yaklaştığımızda ise trafik durma noktasına geldi. Biz de indik taşıttan.

         Heyecanlanmadım desem yalan olur. Çünkü bu tür buluşmalar, beni heyecanlandırır. Niye mi? Hem yeni kişilerle tanışılır buralarda hem de yıllarca görmediğiniz dostlarınız, çocukluk arkadaşlarınızla karşılaşırsınız. Ayrıca ortaya, ortak emek ve özveriyle çıkarılan yapıtı görmenin heyecanı da insanın içini kıpırdatır.

         Trabzon Evi’ni yapan, TDF (Trabzon Dernekleri Federasyonu). Başkanı da İsmail Şatıroğlu… Çalışmayı seven, yaptığı işi hizmete dönüştüren bir gönül adamı. Onunla ilk kez yüz yüze tanışacağız. Defalarca telefonda konuştuk. Bu konuşmalarımız, kırk yıllık dost gibiymişiz gibi içtenlikle oldu. Sözü, eğip bükmeden söyleyen biri. Sözlerindeki içtenlik, ilk ilgi çeken özelliği. Duygusal bir kişi. Usçu düşünüşüyle duygusal davranışı birleşince güzel bir insan çıkmakta ortaya. Ayrıca yaşadığı toplumla ilgili ülküleri var. O ülküleri gerçekleştirmek için var gücüyle çalışmakta. Trabzon Evi de bu ülkülerinden biri. Sıradaki ülküsü de kız yurdu yapmak…

         TDF’nin, dolayısıyla da Sayın Şatıroğlu’nun kurduğu bir WhatsApp kümesi var. Adı, Trabzon Meclisi… Yüzlerce yerdeşimiz buraya üye. Kuruluş amacı, 6 Şubat depremine yardımları örgütlemek ve hızlandırmak. Deprem bölgesindeki gereksinmeleri saptayıp ona göre bir yardım ağı kurmak. Kadın üyeler çoğunlukta. Ancak herkes dilediğince ve dilediği alanlarda paylaşımlar yapmakta. Kimi zaman istenmeyen tartışmalarda olmakta. TDF Başkanı Şatıroğlu, tartışmalara müdahale etmez. Demokratik bir ortamın oluşması için tartışmaları izler. Paylaşımların neredeyse hepsini okuduğunu da sanmaktayım.

         Trabzon Evi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin deniz yanındaki kapısının karşısında. Anlaşılacağı üzere bir yanı caddeye, diğer yanı denize bakmakta. Ev’in önü ana baba günü… Cadde neredeyse trafiğe kapalı. Horon ekibi, mehter takımı var. İstanbul’daki Trabzonlu belediye başkanları, bürokratlar oturma yerinin en önündeler. İki de bakan gelecek. Milletvekili adayları da göze çarpmakta. Listeye giremeyip bir sonraki seçimlere hazırlananlar da tokalaşma, tanışma rekorları kırmakta. Ayaküstü bazı dostlarla tokalaşıp hâl hatır sorduk. Yeni kişilerle tanıştık. Tanımadığım biri, beni yaşlı buldu ki bana yer verdi. Ben de oturdum. Anlaşılan iş uzun sürecek. Bakanlar gelecek, konuşmalar yapılacak.

         Gözüm, Başkan Şatıroğlu’nu aradı ve buldu. Daha önce hiç görmediğim biri. Ancak sesinden, tavrından ona çoktan bir beden oluşturmuşum kafamda. Epey uzaktayım ondan. Kalkıp gitsem sandalyemi kaptıracağım. Zaten kalabalığı aşmak da zor. Telefonla aradım onu. Baktım, yanılmamışım. Açtı, “Buyur Hoca’m!” dedi. Ben de ona el sallayıp selamlayarak orada olduğu söyledim.

         Açılış töreni başladı. Konuşmalar oldu sırasıyla. En ilgi çekici konuşmayı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yaptı. Konuyu, Sivas Kongresi’nden aldı “Manda ve himaye kabul edilemez.” kararını gür bir sesle haykırdı. TBMM’nin 23 Nisan’daki açılışına değinip kısa bir tarih gezintisi yaparak Gabar’da çıkarılan petrole geldi. Doğaçlama bir konuşmadaki konu bütünlüğü ve akıcılık ilgimi çekti. Soylu, yerdeşlerince çok sevilmekte.

         Açılış sonrası keşkek ikramı güzeldi. Geleneksel bir Türk lezzetinin olması ayrı bir anlam kattı açılışa. Keşkek, Trabzon’a özgü bir yemek değil. Daha çok buğday üretilen bölgelerimizde yapılır düğün dernek kurulduğunda. Bu ikram, Trabzonluların yerele sıkışıp kalmadıklarını, ulusal değerlere bağlılığını göstermesi açısından çok önemli.

         Tören bittikten sonra İsmail Bey’le el sıkışıp tanıştık. Fotoğraf çektirdik. Yapıyı gezdik ardından. Her katta dostlarla yıllar sonra buluşmanın sevincini yaşadık. Yeni arkadaşlar edindik. Kütüphaneden toplantı salonuna, yemekhaneden basın odasına dek birçok bölüm bulunmakta. Gençler için tam da ders çalışma ve dinlenme yeri. Yapının içi sıcacık, renkleri ve planlamasıyla.

         TDF Gençlik Kolları Başkanı Hakan İlhan’la daha önce yüz yüze hiç görüşmemiştik. Birkaç kez telefonla konuşmuştuk. Beni görür görmez tanıdı ve adımla seslendi. Kan mı çekiyor ne?

         Yazımda TDF’nin atom karıncaları kadınlarımıza değinmeden geçemeyeceğim. 6 Şubat gününden başlayarak bir an olsun soluklanmadan deprem bölgesine yardımlar için çırpınıp durdular. Kocaman yürekleriyle deprem bölgesindeki yurttaşlarımızı kucakladılar. Bir an olsun ellerini de gönüllerini de emeklerini de oradan esirgemediler. Her türlü derde deva olmaya çalıştılar. Depremzedelere anne, kardeş, evlat oldular yerine göre. Sorun çözme başarılarıyla ilgimi çektiler baştan beri. Çoğuyla ilk kez yüz yüze geldik ve tanıştık. Ailemden birileriyle yıllar sonra görüşüyormuşum gibi heyecanlanıp mutlu oldum. Aylin Arı, Ayser Özbakır, Emel Dilber, Zeynep Keleşoğlu ve adları bu yazıya sığamayacak kadar çok kadın yerdeşimle tanıştım. Onların yürek erkeleri tükenmez bir pınar. Söyleşileri çok canlı. Çok derin söyleşilere giriştik dar zamanda. Hava karardı. Ev’imizin her katı, her odası, her koridoru, hatta merdiveni dolu. Çoğumuzun yolu uzak. Ayrılma anı gelip çattı. Her ayrılık, çok zor. Bu da zor olacak, belli. Ne de olsa Ev’imizden ayrılacağız.

         Herkesle tek tek vedalaştık. Mutlu bir günün karanlığında Yenikapı’ya dek yürüdük. Sonrasında Marmaray… Türlü, mutlu düşünceler ve doğup büyüdüğüm toprakların bin bir anısıyla gecenin yarısında kendimi, uyku meleğinin kollarına bıraktım.

         Trabzon Evi’nin yapılmasında öncülük eden başta TDF Genel Başkanı İsmail Şatıroğlu olmak üzere her türlü emeğini esirgemeyen güzel insanlara binlerce teşekkür… Yeni evlerin yapılması en büyük dileğimiz.

                                                                       Adil Hacıömeroğlu

                                                                       2 Mayıs 2023

2 yorum:

  1. Emeği geçen herkese teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  2. Sevgili dostlarımız var olsun.Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.
    N. Dikkanoğlu

    YanıtlaSil