AKHİSAR, SARUHANLI VE SOMA


        Yunanlılar, İzmir’den sonra Aydın ve Manisa’yı işgal ettikten sonra hızla bu illerimizin ilçe ve köylerini de ele geçirmeye başladı. Her ele geçiriş; yeni insan kıyımları, yangınlar, soygunlar getirdi. Sözde uygarlığın beşiği olan bir ülke, dünyada eşi görülmemiş bir mezalimin uygulayıcısı oldu topraklarımızda.

        Akhisar, 5 Haziran 1919’da işgal edildi bir Yunan müfrezesince. 9/10 Haziran 1919’da kentten çekildiler Manisa’ya. 22 Haziran 1919’da Akhisar yeniden işgal edildi. Bu sırada işgale karşı herhangi bir direniş söz konusu olmadı. Çünkü Padişah ve İstanbul Hükümeti, direnmeden yana değildi.

        6 Eylül 1922’de tütün kokan bu güzel ilçemiz, Türk ordusunca kurtarıldı.

        “10 Ağustos 1919 günü Akhisar ovasındaki harmanları yakmak maksadıyla Koyuncu, Tatar, Hacı Rahman, Kayaklı, Yayaköy ve civarlarına uçaklarla bombalar atılmış, Yayaköy civarındaki harmanlara isabet eden bombalar, içlerinde çocuklarında bulunduğu 25 kişinin ölümüne sebep olmuştur.

        Eylül 1919’da Yunanlılar, Akhisar mıntıkasında, tarlalarında çalışan Türkler üzerine ateş açmışlardır.

        Akhisar mıntıkasında bulunan Yunanlılar Alibeyli Köyü’ne haber salarak, buğday, arpa ve yağ istediklerini bildirmişlerdir. (Mustafa Turan, Yunan Mezalimi İzmir, Aydın, Manisa, Denizli 1919-1923, Atatürk Araştırma Merkezi Yayınları, Ankara-2018, 4.Baskı, sf. 199)” İşgalle mezalim de başladı. Halkın canına, malına, ırzına el uzatma her geçen gün dayanılmaz bir duruma geldi.

        “Akhisar’ın Kadıköy’üne baskın yapan Yunanlılar 25 kadar Türk kadını ve kızının ırzlarına tecavüz etmiş ve pek çok çocuğu da öldürmüşlerdir. (Aynı yapıt, sf. 200)”

        O yıllarda küçük bir köy olan Saruhanlı da işgal edildi. “23 Ocak 1920 tarihinde Yunanlılar tarafından top ateşine maruz kalan Saruhanlı’da toplam 25 hane tahrip olmuştur. 12/13 Şubat1920 tarihinde de Yunan topçusu Saruhanlı İstasyonu’ndaki kuleyi tahrip etmiştir. (Aynı yapıt, sf. 200)”

        1921’den başlayarak Yunan mezalimi Akhisar’da gittikçe arttı. Yunanlıların Akhisar’dan çekilmesi sırasında yaptıkları kötülüklerle ilgili kayıtlar ne yazık ki tutulmamış.

        Soma, 24 Haziran 1920’de işgal edildi. İşgalden önce ilçede sükûnet söz konusuydu. Yerli Rumlar ise Yunan askerlerini coşkuyla karşılamak için hazırlanmaktaydılar. İşgalden önce Türklerle işgalciler arasında çatışma yaşandı.

        “9 Temmuz 1919 tarihinde Soma’nın Cumalı ve Çenke köylerine saldıran Yunanlılar bu köyleri kısmen yakmışlardır. Çenke’de bir Türk kadınını yaralamışlardır. Cumalı’da bir ihtiyarı yaralamışlar ve yakmak suretiyle öldürmüşlerdir. Diğer iki ihtiyarı da öldürmüşlerdir. Bir kadının gözlerini oymuşlar, tarlalarında çalışmakta olan üç Türk’ü de öldürmüşlerdir. (Aynı yapıt, sf. 206)” 11 Şubat 1921’de, Çenke Köyü Yunanlılarca bombalandı. Bu saldırıda can yitimi olmadı.

        30 Ağustos Zaferi karşısında geri çekilmek zorunda kalan işgalciler, Soma’nın büyük bir bölümünü yaktılar.

        Akhisar, Saruhanlı ve Soma Türk ordularının buralara girmesine dek Yunan mezalimi altında cehennemi bir yaşamla karşılaştılar. Mehmetçik, kılıcı ve yüreğiyle topraklarımızdaki düşmanı kovdu. Böylece özgür topraklarımızda, yurttaşlarımızın özgür ve başı dik yaşamasını sağladı. Bu, Atatürk ve arkadaşlarının gerçekleştirdiği bir ülkü. Bu ülkünün sonsuza dek sürmesidir en büyük dileğimiz.

                                                               Adil Hacıömeroğlu

                                                               27 Haziran 2023

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder