ÖDEMİŞ’E DÜŞMAN EZİYETİ


        Yunan güçleri, İzmir’e çıktıktan sonra hızla ilçeleri ve köyleri işgal etmeye başlar. Her gittikleri yerde acımasız öldürme, insan cesetlerini parçalama, işkence, kadın ve çocukları kaçırma, ırza tecavüz, soygun, yağma, yakma eylemleri yaparlar. Yerel ekonomiyi çökertmeye çalışırlar. Bu yolla halkın işgale karşı direnme gücünü kırmaktır amaçları.

        1 Haziran 1919 günü İzmir’in şirin ilçesi Ödemiş işgal edilir. Jandarma Komutanı Tahir Bey’in silahlandırdığı 120 efe ilçenin batısında yer alan Hacı İlyas-Katma hattında beş saat direnir işgalcilere. Üstün Yunan güçlerine karşı direniş daha fazla sürmez, çekilmek zorunda kalırlar. 1 Haziran gecesi, Yunanlılar ilçeye girer. İlk kez sert bir direnişle karşılaştıklarından buna çok kızar işgalciler. Bunun acısını da Çatal, Hacı İlyas, Kayaköy’ü tamamen yakarak çıkartırlar.

        Her zaman olduğu gibi kılavuzları yerli Rumlar... 21 Kasım 1919’da sert çatışmalar olur. Mütareke koşulları gereği depolarda mühürlenmiş silahalar halka dağıtılır. Yunanlılar; Aysulug, Hassalık, Çaylı, Kaymakçı, Kebir, Uzundere ve Çerkes köylerini topa tuttular. Bu saldırıdan kaçamayan halk, öldürüldü. Otuz kadar kadın ve çocuk can verdi bu saldırıda.

        “Haziran 1919’da silah aramak bahanesiyle eşraftan, memurlardan ve halktan 100’den fazla kişi iplerle koltuklarının altından asılarak, feci bir surette dövülmüşlerdir.

        Yunanlılar Ödemiş’te silah aramışlar ve Belediye Kâtibini bacağından asmışlardır.

        Adaköylü Nuri Ağa’nın şiddetli dövülmekten dolayı kolları kırılmıştı. (Mustafa Turan, Yunan Mezalimi İzmir, Aydın, Manisa, Denizli 1919-1923, Atatürk Araştırma Merkezi Yayınları, Ankara-2018, 4.Baskı, sf. 126)”

        Deveci Benli, işgalcilerce dili kesilerek öldürüldü.  

        “Altı Yunan askeri bir şahsın kızına tecavüz etmişlerdir. Dört Yunan askeri de Teke Mahallesi’nden 13 yaşındaki bir kızın ırzına tecavüz etmişlerdir. (Mustafa Turan, Yunan Mezalimi İzmir, Aydın, Manisa, Denizli 1919-1923, Atatürk Araştırma Merkezi Yayınları, Ankara-2018, 4.Baskı, sf. 127)”

        “Ödemiş bölgesinde Yunanlılar tarafından işgal ve sonra Türk kuvvetleri tarafından istirdat edilen köylerden kaçışları esnasında beraberlerinde götürdükleri birçok Türk’ü 28 Kasım 1919’da Kaymakçı Köyü’nde bir eve doldurarak, top ateşi açmak suretiyle hepsini öldürmüşlerdir.

        Ödemiş’in Çamlıca Köyü ile diğer bazı köylerinde yaşayan Türklerin evlerinin kapılarının geceleri kırıldığı, erkeklerin karakola götürülmek bahanesiyle köyler haricinde öldürüldükleri, kadınlara tecavüz edildiği, esir edilen Yunan askerlerinden Yorki’nin rızasıyla verdiği ifadesinden anlaşılmıştır. (Mustafa Turan, Yunan Mezalimi İzmir, Aydın, Manisa, Denizli 1919-1923, Atatürk Araştırma Merkezi Yayınları, Ankara-2018, 4.Baskı, sf. 129)” Görüldüğü üzere işgalciler, insanlık erdemlerini hiçe sayarak büyük bir kıyıma giriştiler.

        22 Haziran 1919’da Taşpazar Mahallesi’nde Lazoğlu sanıyla anılan kişi, nedensiz yere iki Yunan askerince kurşunlanarak öldürüldü.

        Mısır tarlasını sulayan Azmanoğlu İsmail, aynı tarlada çalışan Apsıraoğlu Şerif ve evinde oturmakta olan Ahmet Bey işgalcilerce katledildi.

        Birgi’de bazı evler ve dükkanlar yağmalandı. Birgi Papazı, yağmaya omuzundaki silahla katıldı.

        Yunan askerleri, Ödemiş’te 2.637.450 kuruş değerinde eşya yağmaladılar. Kayıtsız olarak yağmalanan eşyalar, insanların cebinden zorla alınana para ve değerli madenler bu rakamın dışında.

        Dünyaya kendi uygarlıklarını dayatmak isteyen batılı emperyalistlerin gözetiminde, desteğinde oldu her şey. Bu Anadolu faciasının asıl sorumlusu, batılı emperyalistlerdir. Anadolu’nun Yunanlılarca işgal edilmesinin yolunu açan, onlardır. Özellikle İngiltere ve Fransa’nın bu konudaki günahları bağışlanamaz. Bu faciaya göz yuman ve destekleyen ABD de olan bitenden sorumluluğu çok fazla.

        Emperyalizme karşı savaşıp tam bağımsızlığı kazanmanın, bir ülke için ne denli önemli olduğu yaşadığımız işgal günlerinde daha çok anlaşılmakta. Bu nedenle emperyalistlere ödün vermek, onlarla türlü konularda bağdaşık olmak tam bağımsızlığımızı yok eder. Siyasal, ekonomik, kültürel, askersel alanlarda tam bağımsızlıktır isteğimiz. Çünkü tam bağımsızlık olmadan ne vatan olur ne de millet.

                                                                       Adil Hacıömeroğlu

                                                                       13 Haziran 2023

       

       

       

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder