URLA, TİRE, BAYINDIR, NİF VE KUŞADASI’NIN İŞGALİ


        Urla’nın adını ilk duyduğumda ortaokul son sınıftaydım. Denizli-Çal-İsabey Ortaokulu’ndaydım. Son sınıflarda yapılan tartışıda (münazarada) birinci olmuştum. Okul müdürümüz, Necati Cumalı’nın Susuz Yaz’ını armağan etmişti bana. Ben de bu kitabı, eve gider gitmez elime aldım ve o gece uyumadan bitirdim. İşte, Urla’yı ilk kez Susuz Yaz’dan öğrendim. Sonrasında da haritada Urla’nın yerini bulmuştum. Daha sonra Cumalı’nın neredeyse tüm kitaplarını okudum. Artık o, benim yazarım oldu. Hep Urla’nın düşünü kurdum yıllarca.

        17 Mayıs 1919’da Urla, Yunanlılarca işgal edildi. İşgalden bir gün önce sekiz yüz kişilik Rum çeteleri, Urla’nın Türk köylerine saldırmaya başlamıştı. Rum çeteleri, Türk köylerini basıp yakmaya, yağmalamaya ve halkı öldürmeye girişti.

        “Rum çetelerinin dehşet verici mezalimini öğrenen halk, bunlar tarafından yapılacak saldırılara karşı, şehirdeki bir silah deposunu zorla açarak mevcut tüfek ve cephaneyi almışlar ve 120 kişilik bir milis kuvveti vücuda getirmişlerdir. (Mustafa Turan, Yunan Mezalimi İzmir, Aydın, Manisa, Denizli 1919-1923, Atatürk Araştırma Merkezi Yayınları, Ankara-2018, 4.Baskı, sf. 136)” Görüldüğü gibi halk, işgale ve Rum çetelerinin saldırılarına karşı anında örgütlenip tepki verdi. Burada halkımızın bağımsızlık tutkusu görülmekte.

        Yunanlılar, Urla’yı işgal eder etmez ilk olarak Türk askerlerini etkisiz duruma getirdiler. “… Türk askerlerini de kaza merkezinde toplamışlardır. Silahların tesliminden sonra subaylar, Hükümet dairesinde toplanarak esir muamelesi yapılmağa başlanmıştır. Subaylara ait silahlarla birlikte eyer takımları ve hayvanları da alınmıştır.

        18 Mayıs 1919 günü subaylar Hükümet binası önünde ve Hıristiyan halkın önünde, birkaç kere yoklama edilmek bahanesiyle bekletilmiş ve bu esnada bir İngiliz subayının gelmesi üzerine subayların serbestlikleri bir derece iade edilmiştir.

        19 Mayıs 1919 günü subay ve efrat aileleri, iskeleye getirilerek bir Yunan torpidosuyla İzmir’e sevk edilmişlerdir. İzmir’e getirilen subay ve askerler aynı gün İzmir Kışlası’na kapatılmışlardır. (Aynı yapıt, sf. 137)” Görüldüğü gibi işgal güçlerinin ilk yaptığı iş, Türk askerinin itibarıyla oynamak. ABD, FETÖ eliyle Ergenekon ve Balyoz tutuklamaları sırasında Türk subaylarını itibarsızlaştırmak için elinden geleni yaptı. Bu, rastlantı mıdır? Doğaldır ki hayır! Düşman, önce Türk subayını hedef alır. Subaysız bir ordu olmaz.

        Urla’nın Güllübahçe ve Kuruçeşme çevresindeki köylerdeki evler, tümüyle yakıldı. Halktan birçok kişi öldürüldü. 19 Mayıs 1919’da Çeşme’den gelen Rum çetesi; Barbaros, Gaziovası ve Zeytunlar köylerini tahrip ettiler.

        Urla’da Katırcı Mehmet Ali, Yunan askerlerince dövülerek öldürüldü. Urla’nın Kamalı Mahallesi’nde Muhacir Necip, düşmanca katledildi.

        10 Ağustos 1919’a dek Urla’da, onu kadın ve kız olmak üzere kırk dört kişi öldürüldü. İki kadına tecavüz edildi. Halkın 20. 939.621 kuruşluk eşyası gasp edildi. Onlarca kişi dövüldü. Ne yazık ki öldürme, tecavüz ve gasp ile ilgili sağlıklı kayıtlar yok!

        Tire, düşmanlarca 28 Mayıs 1919’da işgal edildi. “Esasen İzmir’den gelen subaylar, burada bir mukavemette bulunması yolunda çalışmışlarsa da İstanbul Hükümeti’nin sabır sükûn tavsiyesine uyan halk ile mukavemetin yapılabilmesi imkânı olmamıştır. (Aynı yapıt, sf. 138-139)” Halkın ve subayların işgalcilere karşı direnişini kıran, İstanbul Hükümeti. Yunan askerleri ve Rum çeteleri tarafından zulme uğrayan halka “sabır ve sükûn” yani boyun eğip teslim olmayı önermekte İstanbul.

        Yirmi iki Türk, süngüler altında Atina’ya götürüldü.

        28 Nisan 1920 günü Tire’nin Büyük Kadife Köyü, bir Yunan müfrezesi tarafından kuşatıldı. Topladıkları on iki köylüyü, bomba ve mitralyöz ateşiyle öldürdüler.

        Tire İlçesinde üç okul, bir cami, doksan bir ev, bir mağaza yakıldı. Yunanlılar, 15.151.471 kuruşluk gasp yaptı. Altısı kadın olmak üzere elli dokuz Türk’ü öldürdüler. İki köy tamamen yakıldı. Ürünler yakılıp meyve ağaçları kesildi. 199 at, 8 koyun, 518 sığır ve öküz, 1 deve, 3 eşeğe el kondu.

        Bayındır, 26 Mayıs 1919’da teslim alındı. Ne yazık ki bu ilçemizde mezalimin derecesi konusunda yeterli bilgimiz yok!

        22 Ağustos 1919’a dek birçok kişi öldürüldü düşman tarafından. Birçok ev yağmalanıp yakıldı. Sayısı belirsiz kişi dövüldü. Bazı kadınlara tecavüz edildi.

        Nif (Kemalpaşa) hakkında üzülerek söyleyeyim ki Yunanlıların yaptığı mezalimle ilgili çok fazla bilgi yok! Burada da köyler basılmış, insanlar soyulmuş. Para vermeyenler dövülmüş. Kadınların namusuna el uzatılmış.

        “Anadolu Ajansı’nın resmi istatistiğine göre: Nif Kazası’nda 3 okul, 11 resmi bina, 5 cami, 2 mezarlık, 1 tekke, 3 fabrika, 394 hane, 6 han, 66 dükkân yakılmış tahrip edilmiştir. (Aynı yapıt, sf. 142)”

        Yunanlıların Kuşadası ilçesinde yaptıklarıyla ilgili elimizde çok fazla bilgi yok! Sayısal veriler belli olmamakla birlikte işgal edilen yerlerde yapılan mezalimin benzeri burada da yapıldı.  Öldürme, ırza geçme, gasp, yağma, soygun, yakma olayları burada da oldu.

        Kuşadası Kaymakamlığı’nın 3 Eylül 1919 tarihli yazısına göre: A- Yunan askerleri, 108.124.800 kuruş değerindeki eşyayı yağma ve gasp etmişlerdir. Bu miktar, kaza halkının yalnız %25’inin üzerinden alınmıştır. B- 21’i kadın olmak üzere 157 ölü vardır. Ayrıca 2 kişi yakılmıştır. Yaralı sayısı bilinmemektedir. C- 9 kişi dövülmüştür. D- 8 kızın ırzına tecavüz edilmiştir. (Aynı yapıt, sf. 143)” 3 Eylül 1919 sonrasından herhangi bir veri yok!

        Kurtuluş Savaşımızın ne denli zor koşullarda örgütlendiği anlaşılmakta. Kurtuluş Savaşı’mızı, Anadolu’nun bağrında ilmek ilmek ören Atatürk’e ne denli minnet duysak az. Onu kahraman, lider, büyük, unutulmaz yapan da bu. İşgal karşısında sessiz kalan Padişah Vahdettin ve İstanbul hükümetleri için tarih, kararını vermiştir. Bu karar, aslında ulusun kararı. Düşman işgaline karşı sessiz kalıp yurdunu ve halkını savunamayanlara yurtsever demek, saflık değil de ne?

                                                               Adil Hacıömeroğlu

                                                               15 Haziran 2023

       

       

       

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder